Luca napi népszokások

 2011.12.13. 07:01

Faluhelyen Luca napján hozták be meleg helyre a termőágat (meggyfa, vagy cseresznyefa ágát), hogy az karácsonyig kizöldelljen. (Régen ugyanis ez volt a karácsonyfa helyett.)

Ilyenkor ültették el az úgynevezett luca-búzát is, ami később mágikus erejű lett. Naponta kellett öntözni a tányérba, pohárba, cserépbe tett búzát, s az karácsonyra kizöldellt. Ezzel a jó termés biztosítása volt a cél. Karácsony után a kizöldellt búzát az állatoknak adták, hogy termékenyek legyenek.

Luca napján elkezdtek készülődni a boszorkányok karácsonyi leleplezésére is. Ilyenkor kellett ugyanis elkezdeni készíteni a Lucaszéket, amire aztán a karácsony esti szentmisén a gazdája felállt, s megláthatta onnan a boszorkányokat. Azoknak ugyanis ilyenkor szarvat lehetett látni a fején, más elképzelések szerint lángokat lövelltek. Nem volt azonban veszélytelen az akció, ugyanis a boszorkányok is meglátták a lucaszéken ágaskodót, s a néphit szerint ilyenkor a nyomába eredtek. Ezért kellett a "boszorkány-figyelő akcióra" indulónak előre gondoskodni mákról. Amikor ugyanis a boszorkányok már majdnem beérték, akkor hátra kellett hajítani a mákot, s azt üldözői elkezdték szedegetni. Amíg pedig a boszorkányok szedegettek, addig az illető hazaért. Gyorsan elégette a lucaszéket és az ajtó elé tette keresztbe a seprűt.

Ha szeretnétek Luca-búzát ültetni, akkor így csináljátok:

Amire szükség lesz: virágföld, búza, használaton kívüli cserép vagy egy mutatós tálka.

Megtöltjük háromnegyedéig a cserepet általános virágfölddel, majd jó sűrűn beszórjuk búzamaggal, és egy centi vastagon lefedjük a földdel. Jó alaposan meg kell locsolni, és nem túl világos helyre helyezni. Ne legyen neki túl meleg, de hideg se. A konyha vagy valamelyik szoba ablaka megteszi. Ha jól dolgoztunk napokon belül kibújnak a kis zöld hajtások.

Feldobhatjuk a Luca-búzánkat azzal is, hogy a cserepet magunk díszítjük akár dekupázs, akár más technikákkal. 

 

Címkék: búza boszorkány luca

süti beállítások módosítása