A legmagasabb matematikai elismerésben, Abel-díjban részesült Szemerédi Endre matematikus, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetének és az egyesült államokbeli Rutgers Egyetemnek a tudósa. 

A magyar matematikus május 22-én Oslóban, Norvégia uralkodójától, V. Harald királytól veheti át az elismerést. Az Abel-díj, amely kimagasló matematikai eredmények elérését, alapvető matematikai problémák megoldását, új technikák és alaptételek kidolgozását, új kutatási területek megalapozását jutalmazó nemzetközi elismerés

Abel-díjban részesült Szemerédi Endre matematikus, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetének, valamint az egyesült államokbeli Rutgers Egyetemnek a tudósa, akit idén március 15-e alkalmából Széchenyi-díjjal tüntettek ki.

Az Abel-díjat kiemelkedő matematikusoknak osztják ki évente a a Nobel-díj mintájára, Szemerédi Endre már a második magyar díjazott tíz év alatt.

Részlet a vele készített interjúból:

 

Hogyan néz ki egy matematikai kutatás, miként születik meg egy-egy eredmény?

– A matematikus először gondolkodik, én eközben például sétálgatni szok­tam. Majd megszületik az alapgondolat, vagy legalábbis megérzem, hogy jó az az irány, amin éppen elindultam. Ha ez megvan, akkor ennek megfelelően akár hetekig is számolgatok. Olyan ez a folyamat, mint a művészeknél megfogalmazott isteni szikra.

Mi a szép a matematikában?

– A kreativitás és a határtalanság. Itt nincsenek korlátok, bármilyen problémán gondolkodhatok. De mi a szép egy zeneműben, egy katedrálisban vagy egy költemény­ben!? Talán mondjuk az, ahogy felépülnek és végül összeállnak. Mi, matematikusok is így épít­ke­zünk, ebben nem sokban különbözünk a művészektől.

 

Címkék: magyar díj matematika

süti beállítások módosítása